Výmena radiátora v byte ? Aké nebezpečenstvá vám hrozia ?

Kúrenár Bratislava vie ako nato. Sú škaredé, tečú, zle sa čistia, zaberajú veľa miesta a sú zbytočné. Staré liatinové radiátory v bytoch nepatria medzi naše obľúbené. Byt je váš, tak prečo by ste ich mali doma znášať? Výmena radiátorov, či dokonca ich odstránenie nie je ani zďaleka také jednoduché.

Z pohľadu vlastníka bytu sa to javí ako bezproblémová záležitosť výmeny kus za kus. Najčastejšie meníme staré liatinové radiátory za nové typy. Pri výmene radiátora ale musíme hlavne zvoliť typ ktorý ma taký istý výkon. Pretože každý radiátor je súčasťou topiacej sústavy ktoré je dimenzovaná na určitý teplotný spád. Nový radiátor by mal mať aj zhodný regulačný ventil ktorý riadi prietok a vyváženie topiacej sústavy.

kurenar bratislava

Výmena radiátora rozhodne nie je záležitosť pre domáceho kutila. Aj keď sa niekde môžeme dočítať že to je veľmi jednoduché zverte to radšej do rúk odbornej firmy. Tá vám tiež navrhne správnu veľkosť, výkon a regulačný ventil tak aby odpovedal požiadavkám nastavení topiacej sústavy. Dostali ste súhlas na výmenu radiátora? Najčastejšie podceňovaným faktom je skutočnosť, že za určitej situácie i výmena jedného radiátora môžem v bytovom dome rozhodiť celú reguláciu tepelnej sústavy. Niektorí vlastníci pri takejto výmene dokonca požadujú doložiť doklad že radiátor menila odborná firma. Majiteľ bytu by mal takisto vo svojej žiadosti o súhlas doložiť potvrdenie že nový radiátor bude mať zhodný prietok a hodnotu ako doposiaľ.

V tom prípade sa v rámci celej tepelnej sústavy výmena nijak negatívne neprejaví. Výmena radiátoru prebieha najčastejšie pri vypustenej tepelnej sústave. Skúsenej firme nezaberie výmena spravidla viac ako 2 hodiny. Častou otázkou je aj či je možné meniť radiátor aj v zime v priebehu vykurovacej sezóny. Je to možné ale je nutné vychádzať z podmienky krátkodobého vypustenia minimálne jednej stúpačky. V tej dobe teda nebudú všetky byty vyhrievané. V tom prípade je v záujme dobrých susedských vzťahov tento zámer prediskutovať aj s týmito vlastníkmi bytov a výmenu radiátora realizovať s ohľadom na aktuálne počasie.

vymena radiatora

Pokiaľ dodržíte všetky tieto spomínané zásady tak budete s novým radiátorom spokojný a v interiéri budete mať požadovanú teplotu. Nové radiátory taktiež prinášajú úsporu v nákladoch na vykurovanie.


Author: admin

Just another HTMLy user.